social-media-icons

Как да изберете правилните социални платформи за Вашия бранд

02/05/15

Социалните медии се разрастват с изключителна скорост и става все по-трудно за брандовете да решат на кои платформи да присъстват. Някои клиенти мислят, че трябва да са на всички платформи, но това не винаги е случаят. Дори препоръчваме брандовете да не бъдат на всички платформи, а избирателно да решават къде е най-релевантно и ефективно за тях. Също така винаги се стараем да наблегнем избягването на автоматичното избиране на най-популярните платформи, и ще обясним защо.

Когато избирате правилните платформи за вас е важно да мислите в следните 2 посоки:

Първо, къде са вашите потребители?

Второ, как ще им говорите?

През последните 2 години винаги препоръчваме Facebook и Instagram, и вече Google+ чисто заради SEO добавената стойност. Но ако потребителите ви не ползват тези платформи, те стават ненужни. Можете да поствате, коментирате, лайквате и отделяте по един два часа всеки ден, но ако хората които ви слушат и следят не са вашите потребители, добавената стойност от вашият труд е нулева.

Илюстративен пример, с който да обясним какво имаме предвид: ако продавате яхти популярните мрежи Snapchat и Vine няма да ви послужат, въпреки масивната им популярност в момента. От друга страна ако продавате selfie sticks с таргет пазар от 15 до 18 годишни може спорим, че Facebook вече няма да е най-оптималната платформа. Наблюдава се изместване на това поколение потребители към нови мрежи като Instagram, Vine и други, защото техните родители и роднини не са там.

 

Трябва да бъдете на правилното място, без значение от размера на платформата. Например Pinterest не е изключително популярна платформа в България, но поради младата си аудитория от предимно жени тя е страхотна за популяризирането на модни брандове. Това, което искаме да кажем  е – тръгнете не от платформите, а от демографията на таргет пазара ви.

Когато вече сте избрали платформите, на които да присъствате, трябва да помислите дали сте наясно как да комуникирате на тези платформи. Трябва да имате основната идея какво се споделя в тези мрежи и как работи. Например Twitter и Pinterest работят по два съвсем различни начина. Използвайте времето, за да ги опознаете, преди за започнете да промотирате бранда си. Социалните медии преди всичко друго са комуникационен инструмент. Това означава, че трябва да говорите С хората, а не НА хората. Слушайте ги и се учете от тях.

Важен е не размера на платформата. Не е нужно да сте на всички платформи. Следете къде се намират потребителите ви и ги слушайте.


Към блога

Tweet about this on TwitterShare on Facebook